Yeni Kayseri Havalimanı'nda Netmecra yerini aldı.

2018 iPhone Fotoğraf Ödülleri açıklandı, Türkiye’den 3 isim yer aldı

apple-fotograf

Bu yıl 11’incisi düzenlenen iPhone Fotoğraf Ödülleri’nin (IPPAWARDS) kazananları açıklandı. 2007’de kurulan IPPAWARDS, iPhone’un dünya çapındaki kullanıcılara ilham ve heyecan vermeye başlamasından bu yana iPhone fotoğrafçılarının yaratıcılığını kutlayan ilk ve en uzun süreli iPhone fotoğraf yarışması. Bu yılın kazananları, tüm dünyada 140 ülkeden iPhone fotoğrafçılarının gönderdiği binlerce fotoğraf arasından seçildi.

Yılın Büyük Ödülü, “Yerinden Edilenler” isimli çalışmasıyla Bangladeş’ten Jashim Salam’a verildi. Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük ödüllerine layık görülen eserler ise sırasıyla İsviçre’den Alexandre Weber’in çektiği “Sarı ve Mavi Baiana”, Çin’den Huapeng Zhao’nun çektiği “Göz Göze”; Myanmar’dan Zarni Myo Win’in “Ben de Oynamak İstiyorum” adlı çalışmaları oldu.

Bu sene kazananlar arasında Türkiye’den de 3 isim yer aldı.

Bu sene kazananlar arasında Türkiye’den de 3 isim yer aldı. Şükrü Mehmet Ömür çektiği “Sabah Sisi” isimli çalışmasıyla doğa kategorisinde birincilik ödülünü alırken Asuman Robson manzara kategorisinde “Sycamore Gap” ve Burcu Öztürk ise panorama kategorisinde çektiği “Donmuş Central Park” isimli çalışmalarıyla ikincilik ödüllerinin sahibi oldular.

18 kategoride birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri tüm dünyadan Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Ekvador, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Irak, İrlanda, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Kanada, Lübnan, Myanmar, Polonya, Romanya, Rusya, Singapur, Suriye, Tayvan, Türkiye, Ukrayna ve Umman gibi birçok ülkeyi temsil eden fotoğrafçılara verildi.

2018 Yılın Fotoğrafçıları Kazananlar

Jashim Salam / Bangladeş

Rohingya children watching an awarness film about health and sanitation near Tangkhali refugee camp in Ukhiya. More than 655,000 Rohingya who have fled to Bangladesh since the Myanmar military began its crackdown in late August.Almost 60 per cent of the refugees are children. Many have become separated from their families or fled on their own.  Women and children fleeing from Myanmar’s Rakhine State into Bangladesh have reported experiencing or witnessing brutal acts of violence – accounts which point to grave human rights violations.   Around 380,000 are minors, according to Save the Children, the international aid organization. At least 30 percent of the refugee population is younger than 5 And the threat to young lives doesn’t end when they cross the border.  Unicef says that 7 percent of children in the camps are suffering from severe acute malnutrition, a condition from which they will die unless they get proper care. That figure is three times higher than in other recent humanitarian emergencies. Outbreaks of communicable diseases, such as measles and diphthera are sweeping through the overcrowded camps, which, with the recent influx, now house more than 800,000 Rohingya. Other dangers lurk in the disorderly setting of the camps, including traffickers and others looking to exploit and abuse the young and vulnerable.  hundreds of thousands of Rohingya children will grow up both stateless and homeless  an untethered life of displacement that bodes ill for a people already wounded by decades of military persecution in Rakhine State.

Yerinden edilenler

Ukhiya’daki Tangkhali mülteci kampı yakınlarında sağlık ve temizlikle ilgili bir farkındalık filmini izleyen Rohingya çocukları.

Yer: Ukhiya, Bangladeş – iPhone 7 ile çekildi


 

Alexandre Weber / İsviçre

Yılın Fotoğrafçısı Birincilik Ödülü

01-POTY-1st-Alexandre-Weber

Sarı ve mavi Baiana

Bu resim, Salvador de Bahia, Brezilya’da geçen bir kamyonun ardından spontane olarak çekildi. Geleneksel “baiana” kıyafeti giymiş bir kadın, çalışırken verdiği mola sırasında kamyonun arkasından bakıyordu.

Yer: Salvador de Bahia, Brezilya – iPhone 6S ile çekildi


 

Huapeng Zhao / Çin

Yılın Fotoğrafçısı İkincilik Ödülü

Processed with VSCO with b5 preset

Göz göze

Bu çocukla deniz kenarında yürüyüş yaparken karşılaştım. Ben onun resmini çekmeye çalışırken o da tuttuğu balığı gözünün önüne gelecek şekilde kaldırdı.

Yer: YanTai ShanDong bölgesi, Çin – iPhone 6 ile çekildi


 

Zarni Myo Win / Myanmar

Yılın Fotoğrafçısı Üçüncülük Ödülü

03-POTY-3rd-Zarni-Myo-Win

Ben de oynamak istiyorum

Bacağını kaybetmiş küçük bir çocuk, futbol oynayan arkadaşlarını seyrediyordu ve mümkün olsaydı futbol oynamak istediğini söylüyordu.

Yer: Yangon, Myanmar – iPhone 7 Plus ile çekildi


 

Şükrü Mehmet Ömür / Fransa

Birincilik Ödülü – Doğa

25-1st-NATURE-Sukru-Mehmet-Omur

Sabah Sisi

Ödül kazanan fotoğrafımı Rad Drew adlı Amerikalı iPhone fotoğrafçısının workshop’una katılmak üzere Toulouse yakınlarında Larnagol’de bulunduğum bir ilkbahar sabahı gündoğumudan biraz önce çektim. Kurs arkadaşlarımdan bir tanesi ile kırlarda yürürken sislerin ardında bir beyazlık fark ettim, yaklaştığımda bunun bir kuzu olduğunu anladım. Ortalık çok sakin ve huzur doluydu. Sanki cennetteydim. Bu küçük küçücük kuzu gözlerini dikkatle dikmiş diğer arkadaşlarını gözlüyordu. iPhone’a 6S’imle birkaç poz fotoğraf çektim. Kahvaltı için kursun yapıldığı çiftlik evine döndüğümde de Snapseed ve Provoke aplikasyonları ile bu fotoğrafları düzenledim.

Yer: Toulouse, Fransa – iPhone 6S ile çekildi


 

Asuman Robson / Türkiye

İkincilik Ödülü – Manzara

20-2nd-LANDSCAPE-Asuman-Robson

Sycamore Gap’te

Bu resim, Kuzeydoğu İngiltere’deki Hadrian Duvarı’nda yapılan bir yürüyüş sırasında çekildi. Havanın kapalı olduğu tipik günlerden biriydi. Ağacın ve yürüyüşçülerin bulutların önünde ve Roma duvarındaki bu dramatik çukurda sergilediği görünümü çok sevdim.

Yer: Northumberland, Birleşik Krallık – iPhone 7 ile çekildi


 

Burcu Öztürk / Amerika Birleşik Devletleri

İkincilik Ödülü – Panorama

35-2nd-PANORAMA-Burcu-Ozturk

Donmuş Central Park

Şubat ayının soğuk bir gününde şehirde gezerken Central Park’ın üzerine sis çöktüğünü gördüm. O an sanki her şey donmuş gibiydi. Adeta bir gündüz rüyası görüyordum. iPhone’umun panorama özelliğini kullanmak için mükemmel bir an olduğunu biliyordum.

Yer: Central Park, New York City – iPhone 7 ile çekildi


 

Edwin Loyola / Filipinler

İkincilik Ödülü – Soyut

05-2nd-ABSTRACT-Edwin-Loyola

Renklerin Birlikteliği

Bu fotoğraf Filipinler’deki en büyük alışveriş merkezlerinden birinde çekildi. Alışveriş merkezinde gezinirken renkler ve şekillerden çok etkilendim.

Yer: Mall of Asia, Filipinler – iPhone X ile çekildi


 

Robin Robertis /Amerika Birleşik Devletleri

Birincilik Ödülü – Hayvanlar

07-1st-ANIMALS-Robin-Robertis

İhtiyar yavru köpek “Django”

Django, Çin’in kuzeyindeki Hunan bölgesinde bulunan bir Budist manastırda doğup büyüyen Shaolin Temple Terrier cinsi bir köpek. Sahilde uzun yürüyüşler yapmaktan hoşlanan Django, Miles Davis dinlemeyi de çok seviyor.

Yer: Carlsbad, California – iPhone 7 Plus ile çekildi

Diğer fotoğraflar için:

Fotoğraflar : https://www.ippawards.com/2018-photographers-of-the-year/

Fotoğrafçılar : https://www.ippawards.com/2018-winning-photographers/

Scroll