Yeni Kayseri Havalimanı'nda Netmecra yerini aldı.

Dijital İletişimin Yeni Dili Emojiler

Emojilere hiç pazarlama stratejinizin bir parçası olarak bakmamıştınız değil mi?

Artık emojiler sadece eğlence amaçlı değil; sanal ortamdaki iletişimi güçlendirmek, kişilerin veya markaların kendini daha iyi ifade edebilmesi için de kullanılıyor.

Emojilerin tüketiciler üzerindeki pozitif etkisini fark eden firmalar pazarlama stratejilerine gün geçtikçe daha fazla şekilde emojileri dahil ediyorlar. Örneğin, sadece 1 ay içerisinde markaların pazarlamada kullandıkları emoji sayısı 1 milyara yaklaşmış durumda. Mc Donald’s’dan Apple’a kadar 500 büyük markanın %60’ı Twitter’da, %40’ı Facebook’ta emoji kullanıyor.

emoji

Emoji Nedir? Emoji Kullanımın Avantajları Nelerdir?

Emojileri hepimiz tanıyoruz. Örneğin, bu bir 👍 emoji. Emojiler yazı fontu büyüklüğünde olan; somut objeleri veya soyut kavramları ya da duyguları simgeleyen işaretler. İlk kez Japonya’da kullanılmaya başlanan emojiler, 2011 yılında Apple’ın iPhone’lara emoji desteği getirmesiyle her ülke kültüründe çok hızlı bir şekilde yerini aldı.

Emojilerin avantajı iletişimi hızlandırması ve göndericinin kendini daha iyi ifade edebilmesini sağlaması.

Yapılan bir araştırmaya göre, “emoticon”ların yani “:-)” “;-)” gibi işaretlerin kullanımı yazılı iletişimde negatif algılamayı azaltıyor. Örneğin,

“Bugün sizinle planlanan toplantıya, şirket içi toplantımla çakışması nedeniyle katılamayacağım. Bana e-posta atarak neler kaçırdığım hakkında bilgi verebilir misiniz?”

veya

“Bugün sizinle planlanan toplantıya, şirket içi toplantımla çakışması nedeniyle katılamayacağım. Bana e-posta atarak neler kaçırdığım hakkında bilgi verebilir misiniz? :-)”

cümleleri arasındaki algılamada, ikinci yani “emoticon”un kullanıldığı cümlenin olası bir negatif algılamayı önleme gücü daha fazla.

emoji-icerik

Emojileri İçerik Pazarlama Stratejinize Nasıl Dahil Edebilirsiniz❓

Bilgi tüketiminin çok fazla oluşu, markaların müşterilerine daha kısa yoldan ve hızlı şekilde ulaşmalarını zorunlu kılıyor.

Markalar emoji pazarlamasını büyük ölçüde:

-Alışılmışın dışına çıkıp, farklılık yaratabilmek,
-Z kuşağına ulaşabilmek,
-Vermek istedikleri mesajı hikaye yoluyla anlatabilmek için tercih ediyorlar.

Peki, siz emojileri pazarlama stratejinize dahil etmek isterseniz nasıl ve nereden başlayabilirsiniz, gelin beraber bakalım.

-Emoji pazarlamasına yavaş başlayın. Emoji kullanımı konusunda yapılan bir araştırmaya katılanların %65’i SMS veya sosyal medyanın emoji pazarlaması için en iyi kanallar olduğunu düşünüyor. Hedef kitlenin emojiler hakkındaki bu pozitif algısını iyi değerlendirerek olumlu sonuç elde edebilirsiniz. Hedef kitlenizi emojiyle dolu içerik bombardımanına tutmak yerine, içeriklerinizdeki emoji kullanımını sınırlı tutmanız ve kullanıma yavaş yavaş başlamanız iyi olacaktır. ✔️️

-Emoji ile ulaşacağınız hedef kitleyi belirleyin. Araştırmaya katılan kişiler markaların emoji kullanımı konusunda olumlu düşünse de, tüketicilerin %11’lik bir bölümü emoji kullanımını uygunsuz veya çocuksu buluyor. Dolayısıyla, hedef kitlenizin segmentasyonunu yaparken hangi kitleye emoji ile ulaşmanın daha uygun olacağını belirleyebilirsiniz. ✔️️

-Aşırı kullanımdan kaçının. Yapılan araştırmalara bakıldığında, tüketicilerin emoji kullanımından gerçekten hoşlandığı görülüyor. Yine de, aşırı kullanımın hedef kitlenizde bıkkınlığa ve aksi yönde bir tepkiye neden olabileceğini unutmayın. ✔️️

-Bir emojinin kültürel açıdan ne anlama geldiğini iyi bilin. Emojilerin pek çoğu her kültürde hemen hemen aynı anlama gelse de, bazı emojiler farklı anlamlara gelebiliyor. Bunları Emojipedia’dan inceleyerek, markanız için en ideal emojileri bulmanız daha iyi olacaktır. Böylelikle, bu sizi artık çok fazla kullanıldığı için etkilerini kaybetmiş emojileri kullanmaktan da kurtaracaktır. ✔️️

Emoji Kullanan Markalardan Örnekler

Her sektörden firma, günümüzde pazarlama stratejisinde emojiye yer veriyor. Özellikle web tabanlı firmaların emoji pazarlamasından yararlanması içeriklerin daha fazla kişiye ve hızlı şekilde ulaşabilmesine imkan tanıyor. Aynı zamanda marka tanınırlığı sağlıyor.

1. Domino’s Pizza

emoji-dominos

Domino’s Pizza 2015 yılında geliştirdiği uygulama ile sadece pizza emojisi kullanarak siparişi mümkün hâle getirmiş. Marka tarafından geliştirilen emoji ile sipariş konsepti Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde ödül almış.

2. Taco Bell

taco-bell-emoji

Taco Bell markası da “taco” emojisinin tanınması için “Amerika Taco emojisi istiyor” gerekçesi ile Unicode Konsorsiyum’a başvuruda bulunmuş ve 32,802 kişiden destek alan kampanyaları başarıya ulaşmış. Emojipedia’da 2015 yılından bu yana taco emojisi bulunuyor.

3. General Electric

general-electric-emoji

General Electric tarafından hazırlanan “Deneylerin Emoji Tablosu” ise kullanıcıları eğlenceli şekilde öğrenmeye teşvik ediyor. Örneğin, “gülen yüz emojisi”nin üzerine tıklayan kullanıcılar Bill Nye’ın emojiler yardımıyla anlattığı evrim videosunu izleme olanağı elde ediyor. Benzer şekilde, roket uçağı emojisine tıklayan ziyaretçi NASA’nın New Horizons Uzay Mekiği hakkında bilgi sahibi olabiliyor.

Değerlendirme

Emojiler özellikle son birkaç yıldır pek çok firmanın pazarlama stratejisinde yerini almış olsa da, bu uygulamanın her firmanın yapısına uyacağı anlamına gelmiyor. Emojilerin yeni bir pazarlama “aracı” değil; resmiyetten uzak bir “iletişim dili” olduğunu vurgulamak gerek. Bu nedenle emojilerin gereğinden fazla kullanımının yanlış anlaşılmaya neden olabileceği veya markanızın repütasyonuna zarar verebileceğini daima aklınızda bulundurun. Üstte de belirttiğimiz üzere, daha genç bir kitleye; Z kuşağına hitap eden markalar veya anlaşılması zor, teknik konuları eğlenceli kılmak isteyen firmalar pekala emojilere başvurabilirler. Ancak ciddi duruşunu korumak isteyen firmaların emoji kullanımını sınırlı tutması yararlı olacaktır.

Sosyal medya içeriklerinizde, blogunuzda veya hedef kitlenize diğer yollarla ulaştırdığınız içeriklerinizde emoji kullanıp kullanmama kararı tamamen size kalmış.

Ya, siz emoji kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz❔ Lütfen düşüncelerinizi 💭 bizimle paylaşın.

Kaynak: İçerik Bulutu

Scroll